Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - Σεβασμός στους νόμους της φύσης

Τι είναι βιολογικό;

Το βιολογικό προϊόν είναι εκείνο που παράγεται σύμφωνα με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Η βιολογική γεωργία παράγει προϊόντα με φυσικές διεργασίες

Χωρίς τη χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων


Τι είναι η βιολογική γεωργία;

Ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση

Σέβεται τα συστήματα του ίδιου του περιβάλλοντος

Η παραγωγή κρέατος και πουλερικών ρυθμίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ζώων και με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών.

Τι αποφεύγει η βιολογική γεωργία

Tη χρησιμοποίηση συνθετικών παρασιτοκτόνων,  ζιζανιοκτόνων, χημικών λιπασμάτων,

αυξητικών ορμονών,

αντιβιοτικών ή γενετικών τροποποιήσεων

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία βασίζονται κυρίως:

Στη χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν ανανεώσιμων φυσικών πόρων σε τοπικό επίπεδο,

στην αυτάρκεια του εδάφους σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία

στη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος που αποτελεί και τον κύριο παράγοντα διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας του,Στη χρησιμοποίηση ιθαγενών  ανθεκτικών φυτών και φυλών ζώων που έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες

και στην κατάλληλη επιλογή καλλιεργητικών τεχνικών και εναλλαγή καλλιεργειών

προτίμηση στα μεικτά συστήματα γεωργίας (συνύπαρξη φυτικής και ζωικής παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις).


Η ιστορία ενός γαιοσκώληκα… ή η λίπανση στην βιολογική γεωργία


Παραγωγή κομπόστας

Συνδυασμός οργανικών αποβλήτων υλικών κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και η μετατροπή του σωρού σε θρεπτικό χούμο.

Αναλογία άνθρακα/αζώτου (C/N): Γενικά η ιδανική σχέση C/N για την ανάπτυξη των αποσυνθετικών οργανισμών στο ανώριμο κομπόστ είναι 25:1-30:1, ενώ στο τελικό προϊόν περίπου 10:1.


Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Απαγορεύονται όλα τα χημικά εντομοκτόνα , ακαραιοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση όμως προσβολών , μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία μέσων φυτοπροστασίας ήπιας μορφής , ανεκτών από τη φύση (διάφορα βιολογικά σκευάσματα ).

Χρήση παρασκευασμάτων

Αυτά που αναζωογονούν τα φυτά, ενισχύουν δηλαδή τις αμυντικές τους δυνάμεις (παρασκευάσματα από τσουκνίδα , φύκια, αιθέρια έλαια κ.α.)

Αυτά που απομακρύνουν ή καταστρέφουν τους βλαβερούς ζωικούς εχθρούς , που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων κ.λ.π. για παράδειγμα ο υδρύαλος, ο οποίος όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυλλώδη λαχανικά, σκόνη πετρωμάτων , σαπούνι κ.α.


Φυτοπροστασία

σε περίπτωση σοβαρών προσβολών και εφ όσων όλα τα άλλα ενδεικνυόμενα μέσα ,που προαναφέρθηκαν, δεν αποδώσουν , επιτρέπεται χρήση σκευασμάτων με ισχυρή , τοξική δράση και άμεση θανάτωση μικροργανισμών όπως είναι η νικοτίνη, πύρεθρο , θειικός χαλκός, έστω και αν αυτά έχουν μόνο παροδική δράση ή χρήση βιολογικών μέσων όπως εφαρμογή Bacillus Thuringiensis, ή τεχνητή προσθήκη ωφελίμων εντόμων ή μυκήτων που δρουν ανταγωνιστικά με τους εχθρούς των φυτών κ.α.Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ:

Εδάφη πάντα γόνιμα, που λιπαίνονται με φυσικούς τρόπους ανακύκλωσης οργανικών ουσιών και παραμένουν ζωντανά και γόνιμα.

Προστασία της ντόπιας ποικιλίας κάθε περιοχής, αφού είναι η μόνη που αντέχει στον κάθε τόπο και αποδίδει χωρίς φάρμακα.

Αρμονία με τη φύση. Σεβασμός στις ανάγκες του φυτού και του ζώου και όχι εντατικοποίηση της παραγωγής με λιπάσματα και ορμόνες.

Ανάπτυξη της υπαίθρου. Η Βιολογική γεωργία ανοίγει νέες προοπτικές απασχόλησης για τους αγρότες, καθώς τα διατροφικά αδιέξοδα πληθαίνουν.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚA ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα βιολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα τα οποία παράγονται με συστήματα βασισμένα σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι η αμειψισπορά, η χλωρή λίπανση, οι βιολογικές μορφές καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών των φυτών, χωρίς τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων και λιπασμάτων. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα Βιολογικά Προϊόντα δεν έχουν καμία σχέση με τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα. Απεναντίας, στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία


ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης

Στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης υποχρεούνται να εγγράφονται όλοι οι ‘’επιχειρηματίες’’ κατόπιν υπογραφής σχετικού συμβολαίου με τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης έναντι καταβολής σχετικού τέλους,


ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΠΙΣΩ... ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!

1. Προάσπιση της Υγείας

Καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων!

Στην βιολογική γεωργία άνθρωποι με μεράκι επιμένουν στον υγιεινό τρόπο καλλιέργειας χρησιμοποιώντας μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων παρασιτοκτόνων και ορμονών. Με αυτό τον τρόπο παράγονται υγιεινά, φυσικά προϊόντα απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες οι οποίες παραμένουν και συγκεντρώνονται μέσα από την τροφική αλυσίδα στα τρόφιμα συμβατικής καλλιέργειας και εκτροφής που φθάνουν στο τραπέζι μας.

2. Υψηλή Διατροφική Αξία

Η αληθινή αξία των μεσογειακών προϊόντων!

Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, σε σχέση με τα συμβατικά, περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό, και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων.

Επίσης, τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες χημικές ουσίες στην σύνθεσή τους. Είναι η καλύτερη πρόταση για μια ισορροπημένη και φυσική διατροφή.

3. Καλύτερη γεύση

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα συλλέγονται όταν είναι ώριμα, άρα με όλες τις γευστικές τους αξίες!

Η φυσική διαδικασία με την οποία αναπτύσσονται τα βιολογικά προϊόντα, τους επιτρέπει να διατηρούν ανέπαφη τη φυσική τους σύσταση, τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους. Τον πλούτο αυτό των βιολογικών προϊόντων φανερώνει η μεστή γεύση και το αυθεντικό τους άρωμα.

4. Σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Σημαντικό για την υγεία σου και την υγεία των παιδιών σου!

Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής αποτελούν την καλύτερη πρόταση για την παιδική διατροφή. Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν διατηρούνται ανέπαφα, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό, χτίζοντας τα θεμέλια για την γερή ανάπτυξη των παιδιών.

5. Προστασία του περιβάλλοντος

Προστασία του περιβάλλοντος, γιατί στηρίζεις την παραγωγή προϊόντων χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, που δηλητηριάζουν τα νερά, το έδαφος, τα ωφέλιμα έντομα και τα πουλιά

Οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας είναι τέτοιες που προστατεύουν το περιβάλλον. Με σεβασμό στους ρυθμούς της φύσης, οι βιοκαλλιεργητές συνδυάζουν την παράδοση με την σύγχρονη γνώση, καλλιεργούν σε μικρές εκτάσεις χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά λιπάσματα και χωρίς φυτοφάρμακα, προστατεύοντας το έδαφος, την ατμόσφαιρα και τα αποθέματα νερού. Επιπλέον, ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους εναλλάσσοντας τα είδη που καλλιεργούν και επιτρέπουν την φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους.

6. Πιστοποίηση - Εγγύηση

Εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριμένους οργανισμούς, που δίνουν τη σφραγίδα τους μόνο στα γνήσια βιολογικά προϊόντα!

Την αυθεντικότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας προασπίζει η ίδια η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως απαιτεί ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 2092/91, η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και της επεξεργασίας τους από αρμόδιους εγχώριους και ξένους οργανισμούς πιστοποίησης.

Όλα τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής φέρουν πάντα την ένδειξη " βιολογικό προϊόν", το σήμα του οργανισμού που τα πιστοποιεί καθώς και τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης.

7. Προστασία της ντόπιας ποικιλίας κάθε περιοχής, αφού είναι η μόνη που αντέχει στον κάθε τόπο και αποδίδει χωρίς φάρμακα.

8. Αρμονία με τη φύση. Σεβασμός στις ανάγκες του φυτού και του ζώου και όχι εντατικοποίηση της παραγωγής με λιπάσματα και ορμόνες.


9. Ανάπτυξη της υπαίθρου. Η βιολογική γεωργία ανοίγει νέες προοπτικές απασχόλησης για τους αγρότες, καθώς τα διατροφικά αδιέξοδα πληθαίνουν.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ;

Όπως κάθε προϊόν υψηλής ποιότητας που μάλιστα απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και προσωπική φροντίδα, έτσι και τα βιολογικά προϊόντα είναι κάπως πιο ακριβά από τα συμβατικά. Αυτό δεν είναι πάντα κανόνας και εξαρτάται από το προϊόν, τις καιρικές συνθήκες κ.λ.π Άλλωστε είναι γεγονός ότι αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα, αγοράζετε περισσότερο προϊόν σε αντίθεση με τα συμβατικά τα οποία περιέχουν 20-30% περισσότερο νερό στην σύστασή τους. Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού στα συμβατικά προϊόντα οφείλεται καθαρά στην χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών οι οποίες χρειάζονται περισσότερο νερό για να απορροφηθούν με αποτέλεσμα να "αραιώνονται" οι θρεπτικές τους ουσίες.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας,
    Είμαστε ένα νεαρό ζευγάρι και ζουμε εδώ και 6 χρόνια στην ύπαιθρο με τα παιδιά μας. Πρίν 6 χρόνια παρακολουθήσαμε μαθήματα βιολογικής γεωργίας (για 2 έτη) τα οποία και εφαρμόζουμε. Έχουμε δημιουργήσει μια φάρμα όπου φυτεύουμε εποχιακά λαχανικά, δέντρα, μούρα και βότανα και μεγαλώνουμε κοτόπουλλα και κουνέλια. Κάνουμε κομποστοποίηση και δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Θα θέλαμε τώρα να πιστοποιήσουμε τα προιόντα μας και γι' αυτό αποταθήκαμε σε εσάς για να μας βοηθήσετε με τις σωστές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να λάβουμε την ανάλογη Πιστοποίηση. Παρακαλώ όπως μας στείλετε σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τους όρους, κόστος, χρονικό διάστημα και ότι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε.

    Σας ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή